Hydratatie!

Dit artikel is het tweede deel van skincare oftewel ‘gezichtsverzorging’. In het vorige artikel had ik het over gezichtsreiniging en de producten die ik daarvoor gebruik. Daarbij hoorde ook een GIVEAWAY: gefeliciteerd Rashieda! Jouw leven zal nu hopelijk vergemakkelijkt worden met de komst van the Make-up Eraser.

Een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen in dit artikel:


Gezichtscrèmes
– Dag versus nachtcrèmes;
– Antirimpel crèmes;
– Oog crèmes;
Lichaamscremes (bodylotions)
– Lippenbalsem
– Overige hydratatie producten

Hydrateren is in mijn perspectief ervoor zorgen dat ‘vocht opgenomen wordt’. Dit kan door het lichaam opgenomen worden maar ook via de huidoppervlakte. Het lichaam van binnenuit hydrateer je door ongeveer twee liter water per dag (6-8 glazen) te drinken. De huid van het gezicht/lichaam kan van buitenaf gehydrateerd worden middels crèmes.

Waarom is dit belangrijk? Hydratatie voor jouw gezicht en lichaam zorgt ervoor dat je er verzorgd uitziet. Bovendien trekt de make-up beter in wanneer een crème vooraf is gesmeerd. Het allerbelangrijkste is dat hydratatie vooral uitdroging tegengaat. Door water te drinken bijvoorbeeld, droogt het lichaam niet uit van binnen. Door crèmes te smeren op de huidsoppervlakte, blijft de huid zijn elasticiteit behouden en krijgt men minder snel rimpels. Ook krijg je minder – geen last van schilfers. MAAR… Hoe weet je nou welke crèmes waarvoor dienen? Lees snel verder!

Gezichtscrèmes
Een veel gemaakte fout (naar mijn opinie) wat ik bij meerdere mensen heb gezien, is dat zij een bodylotion gebruiken als gezichtscrème. Denk daarbij aan de Nivea blikken (donker blauw van kleur) of Zwitsal baby-bodylotion. Sommigen blijken dan later pukkels te krijgen en snappen niet waar dat door kan komen. Een bodylotion is te vettig voor het gezicht en bevat vaak parfum-/geurstoffen. Het gezicht kan daar gevoeliger op reageren.
Ook gebruiken velen vaseline voor het gezicht. Dit zou ik niet aanbevelen omdat vaseline de huid afsluit en het niet correct wordt opgenomen door de huid. Heb je bijvoorbeeld last van schilfertjes? Dan zou je een kleine hoeveelheid vaseline kunnen deppen op die plekken. Ook hier geldt: ‘a little bit goes a long way’.
Een goede gezichtscrème wordt écht opgenomen in de gezichtshuid. Je zou er dus niet zweterig mogen uitzien (denk aan een overdreven glimmende gezicht) en ook niet uitgedroogd (denk aan schilfertjes/trekkerige huid) na het insmeren. Daarnaast zorgt een goede gezichtscrème ervoor dat je tegen de zon wordt beschermd! Je kunt zien aan een crème of er zonnebescherming inzit, omdat het erop vermeld wordt met bijvoorbeeld SPF (Sun Protection Factor) 15, SPF 30 of UVA/UVB filter etc. Twijfel je of dit in een crème zit, vraag het dan na bij een medewerker. In de Kruidvat/Etos weet men daar minder raad over, bij een parfumerie echter wel. Overigens zou je ook in de winter een zonnebescherming moeten hebben in de gezichtscrème.

image2 (1)

Om te bepalen of een crème een geschikte match vormt met jou, zul je, net als bij foundations, op moeten letten wat voor huidstype jij hebt. In een vorig artikel heb ik het uitvoerig erover gehad (Vervolgartikel: “Hoe Kies Ik de Juiste Foundation?”). Is jouw huid droog, vettig, normaal, gemengd of problematisch? Let op: de huidstypes veranderen ook met de seizoenen mee: in het algemeen worden we wat droger in het gezicht in de winter en vettiger wanneer het warmer wordt.

Heb je een droge huid? Dan adviseer ik om in elk geval voor het slapen gaan het gezicht (niet de ogen) in te smeren met wat bio-oil of serum, speciaal op de plekken waar de huid eraf wil schilferen. In mijn make-up koffer draag ik altijd een klein flesje bio-oil mee voor de mensen met een extreem droge huid. Voor overdag heeft o.a. Diadermine een roze lijn met crèmes: deze zijn heel voedend. Daarnaast is de Nivea sensitive-lijn dagcrème ook heel voedend qua textuur en kan ervoor zorgen dat jouw huid niet zo droog meer aanvoelt. Blijf je nog last hebben van droge plekken en zijn deze overdreven zichtbaar? Probeer dan een voedende primer uit onder jouw make-up (en bovenop jouw gezichtscrème)! MAC kent een heleboel evenals Make-up Studio en Inglot. Hiervoor geldt: vraag eerst een tester, test het product een aantal dagen uit en ga het daarna kopen ALS het bevalt. Voor extreme gevallen van een droge huid: probeer een antirimpel crème uit! Zij hebben de textuur van een hydraterende primer en vullen oneffenheden op in het gezicht (zie kopje: antirimpel).

Heb je een vettige huid? Ik kan hier zoveel over vertellen omdat ik zelf een vettige huid heb. Tot de dag van vandaag blijf ik uit proberen wat het beste past, maar heb nog geen nummer 1 gezichtscrème gevonden. Ik heb wel een aantal suggesties, maar mijn advies naar anderen toe met een vettig huidstype is om verder te zoeken tot je de ware tegenkomt!

Een crème dat heel dichtbij een nummer 1 komt, is de matterende gezichtscrème van Diadermine: de groene lijn. Wat ik heel vervelend vind aan deze crème, is de doordringende geur… You’ll hate it or love it. Dit is niet het geval bij de roze lijn van Diadermine voor de droge huid.

IMG_0526

Een tweede goede gezichtscrème is Philosophy: ‘Hope in a Jar’. Op de website van ICI PARIS XL staat aangegeven dat hij super werkt voor mensen met een droge huid. Bij mij werkte hij goed, maar zou ik het niet graag een tweede keer kopen. Voor de prijs had ik hogere verwachtingen (€30,30) in het bijzonder over de GEUR (HATE IT, het ruikt heel chemisch). Maar er is weer hoop: ze hebben het ‘renewed’. Wellicht dat het nu beter ruikt?…

Een derde goede gezichtscrème waarvan ik de geur WEL aangenaam vind, is de Embryolisse Lait-creme concentré. Dit zou mijn nummer 1 zijn als het ook zonnebescherming bevatte en minder vettig was qua textuur. Deze crème draag ik mee in mijn visagiekoffer omdat hij bij een ieder redelijk goed kan aansluiten en bovendien hypoallergeen is. Bovendien breng ik op deze crème make-upproducten aan die wel zonnebescherming bevatten. Draag je alleen crème en geen make-up met zonnebescherming, dan adviseer ik deze crème niet.

Voor een normale/gemengde huidstype zijn de overige lijnen van Niveau heel prettig: normale en gemengde huid gezichtscrème (blauw) en de gevoelige huid gezichtscrème (roze). Beide crèmes zijn niet te vettig of droog en bevatten zonnebescherming (SPF 15). Voor de mensen met meer budget, vind ik de crèmes van Kiehl’s zeker het proberen waard!

IMG_0528

Problematische huid? Ik raad echt de lijn van La Roche Posay aan voor mensen die bijvoorbeeld acne hebben. Er zijn mensen die hierop kunnen zweren (om het nog beter te benadrukken!). Vichy is een toegankelijker maar ook goed alternatief. Beide merken zijn in de locale apotheken te bestellen. Voor mensen met specifieke huidaandoeningen raad ik aan om niet zomaar te experimenteren met crèmes. Raadpleeg jouw huisarts/dermatoloog altevorens een crème aan te brengen op het gezicht.

IMG_1906

Dag versus Nachtcrèmes
Dagcrèmes hebben veelal een vorm van zonnebescherming in zich (niet allemaal!). Nachtcrèmes hebben geen zonnebescherming en zijn zeer voedend qua textuur. Dit zou je dus kunnen opsmeren na jouw nachtelijke reinigingsritueel. Heb jij bijvoorbeeld een laag budget, dan adviseer ik in elk geval een dagcrème aan. Kan je wat meer veroorloven, dan zou ik beide aanraden. Er is overigens niks mis mee een dagcrème op te doen in de avond.

image2

Antirimpel crèmes
Deze vorm van crèmes zijn bedoeld voor mensen met een rijpere huid. Dit betekent niet dat er iets ergs zou gebeuren als iemand wat jonger deze crèmes zou gebruiken. Antirimpels crèmes zijn rijker qua textuur (iets vettiger) en voelen vaak aan als een verzorgende primer. Dit komt omdat er vaak siliconen in zitten (niet altijd). Hiermee vullen ze enigszins ook de lijnen op in het gezicht. Voor mensen met een extreem droge huid, kan dit wellicht een oplossing bieden. Omdat ik niet veel verschillende anti-rimpelcremes heb geprobeerd, kan ik minder goed mee praten. Wel vond ik de antirimpel crèmes van Vichy superfijn aanvoelen. Heb jij hier goede suggesties over? Laat het dan hieronder weten bij de opmerkingen!

Oog crèmes
Bijna al mijn visagieklanten geef ik een preek over het aanbrengen van ook oog crèmes naast gezichtcrèmes. Vooral onder de Hindustaanse cliënten zie ik veelal droge (bijna eczeemachtige) bovenste oogleden. Om dat te voorkomen en tegen te gaan, adviseer ik een oog crème aan te brengen, ongeacht merk. Mijn favoriet sinds 2 – 3 jaren al is het oog crème van the Body Shop: deze bevat vitamine E en bestrijdt daarmee o.a. lijntjes en donkere kringen. Oog cremes of rollers met cafeïne bestrijden m.n. puffy eyes. Mijn vroegere favoriet was de groene oogroller van Garnier. Die is helaas niet meer te vinden in de winkels.

image1 (1) image3 (1)

Lichaamscrème a.k.a. Bodylotion

Dit zijn crèmes die je kunt gebruiken voor het lichaam: denk aan armen/benen, bovenlichaam. Ook bevatten zij allerlei geuren en heb je een optie om tussen wel/geen zonnebescherming te kiezen. Omdat vrijwel mijn gehele lichaam niet blootgesteld wordt aan de zon, kies ik voor een bodylotion zonder zonnebescherming. Wel smeer ik op mijn gezicht en handen (die wel zonlicht opvangen) in met zonnebescherming. Bij mezelf merk ik op dat mijn lichaamshuid veel droger is ten opzichte van mijn gezichtshuid. Rijkere bodylotions doen daarom ook veel meer voor mij dan wat minder rijke lichaamsproducten.

Vroeger kocht ik vanzelfsprekend alles alleen uit de drogisterijen. Dove vind ik nog steeds een van de meest aangename bodylotion-lijnen. Hun geuren vind ik prettig en hun bodylotion doet voor mijn gevoel ook echt iets. De Dove Silky Nourishment vind ik het fijnst van allemaal. Voor mensen met extreme droge plekken is de bodyolie van Vaseline ook een aanrader als je van kokosgeur houdt. Let wel op: de olie trekt niet helemaal weg en blijft hangen op de huidoppervlakte. Bio-oil is dan een beter alternatief wat ook aangebracht kan worden op het lichaam op bijv. littekens en droge plekjes. Deze trekt namelijk weg indien je een dun laagje aanbrengt.

Tegenwoordig verwen ik mezelf graag met een wandeling naar The Body Shop. Voor de mensen die iets meer kunnen spenderen of een ander iets cadeau willen doen: ik ben dol op de bodybutters van hen. Test vooral de geuren uit. Mijn huidige favoriet is de Moringa Body Butter en kost €16,00 voor een pot van 200ml. 

IMG_0750

Lippenbalsem

Ik denk dat iedereen wel bekend is met wat lippenbalsem is. In mijn leven heb ik heel wat lippenbalsems uitgeprobeerd: labello (alle duizenden kleuren denk ik), purol lippenbalsem, purol zalf, maybelinne lippenbalsems, vaseline lippenbalsems (groen/blauw/rood) en burt’s bees.

Voor mijn gevoel draagt dit zeker bij aan een verzorgd uiterlijk want het gezicht is toch het eerste punt waar men op let binnen gesprekken. De beste lippenbalsems waren:

– Purol lippenbalsem (met zonnebescherming). Een minpunt hiervan was de geur. Het rook zoals Labello Classic (blauw) en dat vond ik niet prettig.

– Maybelinne Lippenbalsem met de mint smaak (groene kleur). Deze bleef goed zitten, had geen kleur en smaakte/rook prettig.

– Burt’s Bees. Een matte lippenbalsem (voor bijvoorbeeld de mannen of mensen die niet van glansjes houden) met mint smaak. Deze blijft nog langer dan de andere 2 zitten, maar heeft geen zonnebescherming.

Overige hydratatie producten
Verder bestaan er nog handcrèmes waar ik weinig ervaring mee heb. Tot nu toe smeerde ik mijn handen in met een bodylotion. Laatste tijden neig ik de handcrème van The Body Shop uit te proberen en snap ik waarom ze dat verkopen: het blijft langer ingetrokken in de handen. Er zijn tevens ook nagelriemcrèmes: die van Burt’s Bees vind ik het prettigst.  Tenslotte zijn er voetencrèmes speciaal om de voeten te verzorgen: deze heb ik nog nooit uitgeprobeerd.

Mochten jullie van bepaalde producten nog aanraders hebben, voel je vrij om die hieronder te plaatsen. Handcrèmes, voetencrèmes en bodylotion met zonnebescherming heb ik vrijwel niet aanbevolen omdat ik daar geen/weinig ervaring mee heb. So: feel free to share in the comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.