Essentiële Oliën

Producten uit ‘De Tuinen’

Inmiddels zullen ‘essential oils/essentiële oliën’ wel eens voorbij zijn gekomen in jouw beautyleven. Maar… wat zijn dat eigenlijk? In dit artikel komen de volgende punten aan bod:

  • Waarom een artikel hierover?
  • Wat zijn e.o.?
  • Waar vind je e.o.?
  • Hoe weet ik wat ik nodig heb?
  • Mijn ervaring met e.o.

Waarom een artikel over ‘Essentiële Oliën’?

Mijn nieuwsgierigheid is ontstaan na een telefoongesprek met mijn vriendin uit Suriname. Zij draait een beautysalon. We hadden het over de beste huidverzorgingsproducten en hoe zij haar gezichtsbehandeling had samengesteld. Ik vroeg me af hoe zij bepaalde merken uitkoos en wat zij het beste hierin vond. Wij waren het erover eens dat de beste producten de producten uit de natuur zijn. ‘Back to Basic’ dus. Zij raadde mij een boek aan en dat boek ben ik gaan aanschaffen. Nadat ik het een en ander heb uitgeprobeerd op mezelf, besloot ik dit artikel te schrijven. Wij gebruiken zoveel cosmetische producten waarvan we grotendeels niet weten wat we op smeren. Dit artikel zal je niet meer inzicht geven in de ingrediënten, maar je aan meer ideetjes helpen over jouw gezichtsverzorging en hydratatie.

Wat zijn ‘Essentiële Oliën’?

Essentiële oliën zijn oliën verkregen uit planten, bloemen, vruchten, gewassen en andere natuurlijke producten. Deze oliën kennen meerdere werkingen en worden zowel inwendig (in voeding verwerkt) als uitwendig (om te smeren bijv.) gebruikt. Dit artikel focust zich op uitwendig gebruik van essentiële oliën. De meest bekende werkingen zijn kalmerend, hydraterend, bacteriedodend en herstellend.

Waar vind je ‘Essentiële Oliën’?

In alle drogisterijen zijn er wat e.o. te vinden. Winkels zoals ‘De Tuinen’ en ‘The Body Shop’ springen meteen in het oog. Alhoewel niet alle producten van deze winkels 100% herbal zijn, werken zij veelal met deze oliën en kun je deze ook puur kopen. Loop dus gerust de winkel in en kijk rond naar de verschillende oliën. Veel cosmetische merken hebben nu hun eigen huidolie, zoals MAC Cosmetics – Essential Oils (€30).

Hoe weet ik wat ik nodig heb?

Met enige research kom je eruit. Belangrijk is om te weten wat voor huidstype je hebt. Voor elke huidstype worden bepaalde essentiële oliën aanbevolen. Omdat alle adviezen echt in een boek verwerkt zijn en teveel zijn om in dit artikel te noemen, wil ik jullie inspireren om dit boek te lezen: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, geschreven door Valerie Ann Worwood.

Mijn ervaring

Om te beginnen met het uitproberen, besloot ik voor mezelf een gezichtsverzorging en toner te maken met behulp van e.o. Ik wilde weten of mijn huid hiervan kon profiteren of dat er verder niks veranderde. De samenstelling heb ik gebaseerd op het boek van Valerie Ann Worwood.

Mijn gevoel met reguliere dagcrèmes uit de drogisterijen waren niet heel positief. De meesten gaven mij een zwaar en zweterig gevoel (vettige huidstype), de geuren bevielen mij niet en mijn make-up hechtte niet mooi aan. In de hoop dat te verbeteren ben ik gestart met de oliën om te zien wat er zou gebeuren.

De gezichtsverzorging bestond uit: Lavendelolie, Amandelolie en Teunisbloemolie. De gezichtsverzorging rook wat sterk, maar daar wende ik snel aan. De oliën voelen niet vettig of zwaar aan. Ik gebruik dit na mijn reinigingsritueel nog steeds.

De toner bestond uit: Neroli, Sinaasappelolie en Rozenwater. De geur van mijn toner vond ik heerlijk! Nadat ik mijn ‘Clarasonic Mia 2’ en een facewash had gebruikt, ging ik als finishing touch hiermee aan de slag. De toner gebruikte ik op een wattenschijf en wreef het over mijn gezicht en nek.

Ik heb dit een half jaar gedaan en vond het fijn werken! Inmiddels zijn mijn ingrediënten van de toner al op dus gebruik ik weer mijn Nivea Sensitive Miccelair Water, maar mijn gezichtsverzorging gebruik ik nog steeds voor het slapen gaan. Ik denk er ook aan om mijn toner weer samen te stellen wanneer mijn voorraad opraakt.

Alhoewel het even wat moeite kost om mijn eigen verzorging en toner samen te stellen, vond ik het tot nu toe heel fijn werken. Inmiddels heb ik de essentiële oliën van MAC Cosmetics geprobeerd en die werken net zo fijn. Dus om mezelf heel wat samensteltijd te besparen, ga ik deze gebruiken naast de toner. Deze kost €30 voor 14ml, maar kun je mixen met jouw foundation, primer of dagverzorging. Ik merk op dat dit het beste werkte voor mij met 1 druppel olie in mijn MAC pro longwear foundation, maar dan geen aparte dagcrème eronder.

Hebben jullie nagedacht over het terug keren naar de natuur met het gebruiken van ‘Essentiële Oliën’? Of gebruik je al een e.o. om te reinigen?