Eyeliners & Mascara’s

Velen zullen zich afvragen waarom ik beide onderwerpen samen heb genomen. De reden is dat ik een combinatie van beide bij elkaar vind horen. Beide make-up producten kunnen een look maken of juist breken. Soms kan bijvoorbeeld jouw eyeliner perfect zitten, maar door steile wimpers oogt jouw look niet afgewerkt.

Voordat ik start aan het inhoudelijke gedeelte, wil ik jullie nogmaals benadrukken om deel te nemen aan mijn eyeliner workshop. Daar kun je praktisch meemaken hoe ik stapsgewijs een eyeliner leer maken op mezelf en de deelnemers face-to-face hierop train. Daarom zal dit artikel ook geen demo’s bevatten over hoe dat kan. Wat dit artikel wel doet, is de lezer wegwijs maken hoe te starten met eyeliners!

Een overzicht wat allemaal behandeld wordt in dit artikel:

Eyeliners

– Welke soorten eyeliners bestaan er?
– Eyeliner kwasten
– Mijn top 3 eyeliners!
– Wings/vleugels toevoegen aan een eyeliner; tips and tricks.

Mascara
– Waar let je op bij het kopen van mascara?
– Hoe breng je dit aan?
– Mascara reviews (dit artikel wordt over 2 weken online geplaatst)

Eyeliners – Welke soorten eyeliners bestaan er?

 • Liquid liners in een potje: Deze kun je vinden in vrijwel alle drogisterijen en parfumerieën. De kwast is nat en de eyeliner heeft tijd nodig om te drogen na het aanbrengen. Deze liners zijn intenser van kleur dan alle overige liners. Hieronder is de NYC Liquid Eyeliner (€2,79) zichtbaar; dit kwastje is harig.AjNm42Vhse0-gCfTEXwRK5Hhreia5f_e98KvqI3mg05nimage
 • Liquid liners in pen-vorm: Ook deze zijn heel populair. Zij lijken op stiften en hebben een scherpe punt. Makkelijk voor het tekenen van grafische of Arabische eyeliners, voor starters is dit een zekere must-have. Hieronder is de Maybelline liner (€9,49) met een velt-tip (niet harig, sponzig).
  AoPY6gUph2oYEhHC3wscWDXPNrlq_o19UKe3QFn7unz7image
 • Gel eyeliner: Deze liner is de afgelopen jaren steeds beroemder geworden. Voor sommigen werkt dit handig omdat er meer controle is over het product. Deze liner is niet vloeibaar, heeft een cremige textuur en breng je dan ook niet nat aan. Hij droogt echter compleet na een minuut. Hierna kun je deze niet meer wegvegen, maar wel opbouwen in meerdere lagen. Je zult een kwast hiervoor nodig hebben. De gelliner van Maybelline en Rimmel komen samen met een kwast. Voor mensen met een monolid/Aziatische oogvorm, raad ik waterproof gel liners zeker aan. Mensen die van een perfectionische cat-eye wing houden: gelliners bieden meer controle dan liquid liners. Hieronder zie je links MAC Blacktrack Fluidline (€18,50) en Inglot AMC Liner in #77 (€14,00).
  AsHqKAwKKyGEdyiopnJLyDn74oDnLQRzp1ajieLuvXuu
 • Cream eyeliner: Deze liner lijkt identiek aan de gelliner, maar droogt niet compleet. Hij blijft een cremige textuur behouden. Make-up Studio, L’Oreal en Revlon verkopen deze eyelinervorm. Ik raad dit aan voor mensen die een cut-crease wensen in te schetsen of van intensere ooglooks houden. In combinatie met oogschaduw eroverheen, blijft deze goed zitten. Voor monolid’s/Aziatische oogleden raad ik dit niet aan.
 • Cake eyeliner: De cake-liners zie ik tegenwoordig niet veel meer. Ben Nye Cake Liner is een kwalitatief goed merk met theatermake-up en zij verkopen het naar mijn weten als enigste in Nederland. De cake-liner zou je eerst vochtig moeten maken en erna kan je dit product gebruiken. Zonder het nat te maken, heeft het de textuur van een poeder-oogschaduw. Hier zul je een aparte kwast voor moeten gebruiken. Voordeel van deze liner is dat je gemakkelijk vormen kunt inschetsen en opbouwend intenser kunt maken van kleur. Ook bij symmetrische foutjes kun je deze vorm van liner gemakkelijker aanpassen ten opzichte van de andere liners.
 • Oogpotlood (harde formule): Deze kent vrijwel iedereen. De harde oogpotloden komen steeds vaker in retractable vorm voor en hebben veel controle bij het aanbrengen van lijnen. Het is echter trekkerig op de huid wanneer je een eyeliner trekt op de bovenste oogleden. Voor in de waterrand, voelt het niet trekkerig. Hieronder is de Rimmel Exaggerate Full Colour Eyedefiner Oogpotlood zichtbaar (€7,49).image
 • Kajalpotlood/stick: Kajalpotloden zijn de zachte versies in oogpotloodvorm. Tegenwoordig komen ze ook in stick-vorm uit, zoals bij het merk BE Creative Make Up Kajal (Ici Paris XL). Deze worden gebruikt voor het aanbrengen van liner in de waterrand (tightlinen) of om een smokey-eye look te maken. De onderstaande 24/7 liners van Urban Decay (€20,40) staan bekend om hun kwaliteit.image

Eyeliner kwasten

De bekendste eyeliner kwasten zijn schuin afgesneden. imageDaarnaast heb je kwasten met rechtopstaande haren. imageSommige liner kwasten hebben een knikje om het aanbrengen te vergemakkelijken. imageAlle drie liner-kwasten werken vrijwel hetzelfde, maar per persoon kan de een makkelijker onder controle te krijgen zijn dan anderen. De eyeliner kwasten van Zoëva en Sigma zijn wat mij betreft de beste linerkwasten en gaan lang mee! Van Real Techniques, Catrice en Crowne brushes voelen na een tijdje anders aan: de haren steken en gaan alle kanten op staan.

Onderhoud van deze kwasten, is als volgt:  pak een tissue en plaats daar wat olie make-up remover op. Draai de kwast in de tissue totdat de meeste liner deeltjes eraf zijn. Vervolgens kun je met wat desinfecterende (hand)zeep (denk aan Dettol), brushcleaner/kwastenreiniger of babyshampoo de haren omspoelen zodat ze helemaal schoon zijn. Ten slotte laat je de kwast met de haren naar beneden drogen, rechtopstaand. Laat je de kwast liggend of ondersteboven drogen, dan kan de lijm losraken die de haren bij elkaar houdt.

Mijn top 3 eyeliners!

 1. Inglot AMC gelliner #77 – deze gelliner blijft in de waterrand zitten, is waterproof en zeer intens zwart. Alles wat ik in een liner zoek! Een kleine nadeel is dat hij supersnel droogt, waardoor je sneller ermee moet kunnen werken.imageimage2. MAC Fluidline #Blacktrack – deze gelliner droogt niet direct, waardoor ik de tijd heb om ongelijke liners aan te passen. Hij is echter niet zwart genoeg, maar kan het worden wanneer je dit in ongeveer 3 lagen opbouwt.ArUwdSo5bKwEDBxn52zH1Qx5tIwdVYKuKwUQ71QyRk-Z1. Catrice Liquid Liner # Dating Joe Black (€3,59) – De bovenste liners zijn vanwege professionele diensten erg handig. Voor mij als individu werkt deze eyeliner van Catrice de beste. Hij heeft een intense kleur, een dunne velttip kwast, droogt snel, maar wast ook gemakkelijk weg met een facewash. Ik ben zelf geen aanhanger van eyeliners die na geveeg met wattenschijfjes pas losraken.IMG_0199AujnVucuJGOYYblQ8TMIyLehfCKKbfuoyXFToiTO1V6f

Voor meer informatie hoe je eyeliner/mascara kunt verwijderen, verwijs ik jullie naar dit artikel.

Wings toevoegen aan een eyeliner; tips and tricks.

Een wing/vleugel is het verlengen van de eyeliner vanaf de buitenste ooghoek naar buiten toe. Het is de bedoeling dat een wing de ogen optisch lift. Omdat iedereen een unieke oogvorm heeft, is het in woorden moeilijk uit te drukken hoe je dit het beste kan doen. Mijn advies is dan ook: verschillende manieren uitproberen wanneer je een dag thuis zit en peilen wat het leukste staat. Wanneer je een beginner bent met wings aanbrengen, kun je ’t beste gebruik maken van een pen-liner. Een ander populair advies (waar ik vroeger ook gebruik van heb gemaakt) is het plakken van een stuk plakband. Dit doe je vanaf de buitenste ooghoeken naar de wenkbrauwen toe. Dit filmpje laat zien hoe:

https://www.youtube.com/watch?v=zkzkm0mfZZQ

Mascara – Waar let je op bij het kopen van mascara?

Dit is een vraag waar ik eerder geen idee van had. Ik zou denken: een mascara die doet wat het claimt. Maar… Nadat ik een half jaar als beauty-advisor heb gewerkt in Glow Beauty, Paramaribo, heb ik hier concrete antwoorden op gevonden.

Ik onderscheid de volgende categorieën:

 • Volume: De wimpers lijken voller in hoeveelheid.
 • Krul: De wimpers lijken gekruld en staan niet kaarsrecht meer.
 • Lengte: De wimpers lijken langer te zijn geworden.
 • Waterresistent: De mascara loopt niet uit bij spat water (denk aan regen en enkele traantjes), maar wel bij een grote hoeveelheid water (gezicht wassen bijvoorbeeld, flink huilen).
 • Waterproof: De mascara blijft zitten ongeacht heftig huilen, zwemmen, douchen. Hier heb je dus per se een olie-remover voor nodig.

Mijn advies is om te kijken naar volume, vorm en lengte van jouw eigen wimpers. Afhankelijk van wat je graag zou willen aanvullen, kun je deze eigenschappen opzoeken op de verpakkingen van de mascara’s. Mijn voorkeur gaat uit naar een mascara waar alle categorieën in voorkomen. Echter, ik ben niet dol op waterproof mascara’s vanwege de moeilijkheid deze te verwijderen.

Hoe breng je dit aan?

Dit is een vraag die per mascara kan verschillen. Afhankelijk van het borsteltje en jouw eigen wimpers pas je de onderstaande instructies aan.

 1. Zorg ervoor dat jouw wimpers niet vettig zijn (door crème, vaseline of remover). Verwijder alle restanten van de wimpers met een olievrije toner/tonic.
 2. Pak de eerste laag mascara en beweeg de borstel tegen de wimpers aan – vanuit de wortel naar de uiteinden toe.
 3. Terwijl je dat doet, maak je ook mini-trilbewegingen van rechts naar links.
 4. Probeer de mascara evenredig te verdelen over de wimpers zonder extra mascara te nemen uit het potje.
 5. Breng een tweede laag mascara aan op de plekken waar je meer volume wenst te hebben. Dit kan bijvoorbeeld het middenstuk en uiteinde zijn.
 6. Zijn jouw wimpers nu te klonterig, kam de wimpers dan door met een mascara-spooley of wenkbrauw-kam.
 7. Laat de mascara drogen voor ongeveer een minuut & you’re good to go!

Mascara reviews

Deze worden binnenkort gepubliceerd!