Gezichtsprimers

Een primer kan voor meerdere delen van het gezicht gebruikt worden. Dit artikel gaat over de primers die specifiek voor het gezicht bedoeld zijn.

Wat is een gezichtsprimer?
Dat is een vloeibare, gel-achtige lotion die gemaakt is om jouw make-up eroverheen beter en langer op zijn plek te houden. Make-up die ik daarmee bedoel, zijn foundation, concealer, poeder, bronzer, highlighter, blush o.a.

Waar koop ik een gezichtsprimer?
Tegenwoordig verkoopt iedere drogisterij en parfumerie primers. Denk aan de Etos, Kruidvat, DA, Dio, Douglas, ICI Paris XL.

Waarvoor dient een gezichtsprimer?
Gezichtsprimers bestaan tegenwoordig in verschillende kleuren en texturen. De textuur bepaalt in hoeverre het lijnen en poriën in het gezicht opvult, terwijl de kleuren bepalen in hoeverre ze oneffenheden corrigeren. Een ander kenmerk wat steeds vaker gekoppeld wordt aan type primers, zijn huidstypes. Hydraterende versus matterende primers, zodat men een primer kiest wat beter past bij het gezicht. Tezamen genomen zorgt een primer ervoor dat jouw makeup nog gladder aanhecht op het gezicht.

Een primer hoef je niet per sé te gebruiken onder jouw gezichtsmake-up, maar adviseer ik zeker bij mensen die langere tijd hun make-up op moeten hebben. Zodra het langer is dan 8 uur, helpt een primer voor minder bijwerken. Het zorgt ervoor dat jouw make-up niet uitloopt, niet ‘zweterig’ eruit ziet en langer op het gezicht zit.

Groene primers corrigeren roodheid. Paarse primers corrigeren anti-age verschijnselen. Beige en gele primers corrigeren grauwheid (grijs/blauwe plekken).

Hieronder staan enkele primers die ik gebruikt heb en wat mijn ervaring is ermee. 

imageMAC Prep + Prime Natural Radiance – Radiant Yellow: Deze kost € 38,00 en is verkrijgbaar bij de MAC winkels. Ik gebruik deze langere tijd trouw in mijn make-up koffer nadat ik het zelf getest heb. Ik vond de gele ondertoon heel prettig werken op mezelf en mijn clientele. Het geeft een subtiel illuminerend effect (zoals de naam aanduidt), vult de lijnen in het gezicht op en houdt de make-up nog langer mooi. Een minpunt is de prijs, voor eigen gebruik reik ik liever uit naar iets wat betaalbaarder is. Cijfer: 8+

imageEtos Mattifying Primer: Deze primer kost €5,99. Omdat ik goede reviews heb gelezen én gehoord, ben ik deze primer gaan kopen. Ik kocht toen meteen 2 vanwege de betaalbare prijs. Ik heb een vettige huid en hoopte dat deze primer betaalbaar zou zijn en kwalitatief goed.

Hij matteert redelijk, maar na 4 uren verdwijnt dit effect en glim ik alsnog. Hij vult de lijnen de gehele dag netjes op en houdt de make-up langer op het gezicht. Helaas, na 2 weken kreeg ik puisten op mijn gezicht. Dat maakt dat ik er nauwelijks naar grijp.
Cijfer: 6

Kiehl’s Micro-Blur Skin Perfector: Deze kost €28,00 in de Kiehl’s winkels. Alhoewel deze niet als primer wordt aangeduid, heb ik dit in de winkel ontdekt na het gebruiken van een tester. Deze skin-perfector matteert de hele dag en vult de poriën heel prachtig op. Ook blijft de make-up op zijn plaats gedurende de dag.

Dit is een product waar ik steeds naar blijf grijpen, zowel voor mezelf als voor mijn klanten! Wat ook bijzonder is, is dat de textuur van dit product gelijk is aan de textuur van de Benefit Porefessional. Ze voelen aan als identiek in mijn perspectief. Voor mensen met wijde poriën kan ik dit zeker aanbevelen.
Cijfer: 10+

imageBenefit Porefessional: Dit was de duurste primer ooit die ik heb aangeschaft. Hij kost €34,00 voor 22ml of €56,00 voor 44ml. Deze primer heeft een velvet textuur. Om die reden vult het de lijnen en poriën heel mooi op. Het laat wel een grauwig kleurtje achtig op vrouwen met een medium tot donkere huidskleur. Maar dit merk je niet op na het aanbrengen van een foundation. De make-up blijft lang zitten en ziet erg gematteerd uit. Het lijkt me echter niet zo prettig voor mensen met een heel droge huid – het kan er nog droger uit gaan zien. Ook deze primer draag ik met me mee in mijn koffer!
Cijfer: 9

Make-up Studio Pre-Base: Dit was mijn allereerste betaalbare primer voor in mijn visagiekoffer. Het kost €20,90. Dit is een primer wat meer hydrateert dan opvult. Om die redenen vind ik dit prettiger werken bij vrouwen met een rijpere huid of een zeer droge huid. Het vult de lijnen netjes op en houdt de make-up langer mooi. Echter, bij de poriën merk ik niet veel verschil. Bovendien glim je extra na het aanbrengen van deze primer wanneer je een gemengde of vettige huidstype hebt.
Cijfer: 7

imageInglot Mattifying Under Makeup Base: Dit is een matterende primer, zoals de naam aangeeft. Het bevat geen parabenen en is niet getest op dieren. In de webshop (www.inglot.nl) kost het €20 voor 30 ml. Het is uitermate geschikt voor een vettige huid of mensen die veel zweten in het gezicht. Deze primer heb ik afgelopen zomer volop gebruikt, vooral voor klanten met feestelijke/bruidsgelegenheden. Mijn klanten hebben teruggekoppeld dat hun basis de hele avond perfect zat. Wat ik wel opmerk, is dat het absoluut niet geschikt is voor mensen met een droge huidstype/mensen met droge plekken. Deze primer maakt dat erger. Het geeft een zijde gevoel bij het aanbrengen, maar voor elke dag raad ik deze primer niet aan. Een te sterk matterende effect op jouw gezicht, kan ervoor zorgen dat je meer olie gaat produceren. Dus voor gelegenheden is dit perfect, maar niet voor elke dag.
Cijfer: 9

imageBodyography Foundation Primer #Clear: Dit is een primer die ik in Suriname (Paramaribo) heb gekocht, terwijl ik in ‘Glow-Hermitage Mall’ aan het werk was. Voor deze travelsize (15ml/0.53oz) heb ik $9 (USD) betaald. Dit is een primer die perfect alle lijntjes opvult, enigszins matteert en de make-up nog beter op z’n plek houdt. Deze primer doet me denken aan de primer van MAC.
Cijfer: 8

imageE.L.F. Mineral Infused Face Primer: Dit is een betaalbare en vegan primer waar veel over gesproken wordt in de beautyworld online. Ik kon het dus niet laten om dit uit te proberen. Het maakt mijn gezicht zijdezacht, vult de lijntjes op, matteert niet. Mijn glans straalt erdoor heen. Voor mijn gevoel maakt het niet veel uit wanneer ik deze primer draag. Voor de prijs (€ 8) is het zeker de moeite waard om uit te proberen. Deze primer is online verkrijgbaar.
Cijfer: 6

imageKiko Milano Matt Face Base: Deze primer kost €9,90 voor 30 ml en is te koop online én in de KIKO winkels. Ik heb bewust gekozen voor deze primer, omdat ik last heb van een extreem vettige huid. Ik heb deze primer met verschillende foundations heb uitgeprobeerd en kom tot de conclusie dat het heel fijn is. Alhoewel het na 8 uur uitwerkt, blijft het tijdens die 8 uren de make-up goed vasthouden, vult de lijnen op. Na enkele uren komt de glans erdoorheen, maar de make-up verplaatst zich niet. Gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding, vind ik dit absoluut een primer die in mijn collectie zal blijven terugkomen.
Cijfer: 7

Eindoordeel:

Over het geheel, ben ik het meest tevreden met de Kiehl’s Micro-Blur Perfector. Dit is een product wat je niet alleen onder je make-up kunt gebruiken, maar fungeert ook als dagcréme. Echter, dit is een duur product wat heel snel op raakt.

Op de tweede plaats ben ik zeer te spreken over de MAC Prep + Prime Natural Radiance in ‘Radiant Yellow’. Dit is een traditionele primer met meer verzorgende en illuminerende dan matterende kenmerken. Alles wat een primer beoogt te doen, doet deze! Echter, ik heb klanten gehad die een reactie kregen bij het aanbrengen van deze primer.

Desondanks de voor- en nadelen van beide primers, heb ik deze twee altijd in mijn koffer. Maar, eerlijk is eerlijk, beide primers kosten heel wat geld. Ik blijf doorzoeken naar een betaalbare en kwalitatief goede primer.

Heb jij suggesties? Laat het dan in de opmerkingen hieronder weten.