Schoonheid: Verschillende Percepties

Dankwoord:
Voor ik iedereen in dit superinteressante artikel laat duiken, wil ik de schrijfster ervan danken voor het nemen van haar tijd en moeite! Laat jullie inspireren door haar woorden. Het is geen kritiek op het dragen van make-up, maar wel een goede reminder dat we onszelf moeten blijven. Dit artikel is tevens meer gericht op muslima’s, maar ook voor alle andere lezers: ik wens iedereen heel veel leesplezier!

Schoonheid: Verschillende Percepties

Geschreven door: Zainab Lagerweij-Baboe

 

Vandaag de dag worden wij, vooral vrouwen, overspoeld met nieuwtjes over diverse schoonheidsidealen. Naar mijn idee beïnvloeden schoonheidsidealen, zoals deze op zijn beurt weer beïnvloed wordt door de media, de manier waarop we naar anderen kijken en de manier waarop we naar onszelf kijken. Daarbij heb ik het over bijvoorbeeld reclamespotjes van Maybelline en L’Oréal Paris, maar ook over programma’s als de Modepolitie. Sommigen van ons worden zo beïnvloed door het schoonheidsideaal dat ze worden opgegeven voor Hotter than my daughter. Of het nou door de media komt of niet, we houden ons dagelijks bezig met hoe we eruit moeten zien. We horen het wel vaker: “Zonder mascara ga ik de deur echt niet uit”, of “Ik zie er absoluut niet uit zonder make-up”. Op sommige momenten moeten we er absoluut piekfijn uitzien, zoals bij een sollicitatiegesprek. Naar mijn mening is de maatschappij zo gericht op het uiterlijk, dat wij te veel proberen te voldoen aan het schoonheidsideaal. Maar wat maakt dat we het belangrijk vinden om slank te zijn, lang te zijn en onze gezichten te laten spreken met make-up, terwijl in Afrika en Azië juist de mollige, kleine dames de meest aantrekkelijke dames zijn. En waarom is het zo belangrijk om aantrekkelijk te zijn?

Vanuit psychologisch perspectief is aantrekkelijk zijn iets wat we hebben overgehouden uit de oertijd. We zullen sneller sociaal aanvaard worden als ons uiterlijk voldoet aan de normen van maatschappij. Partnerselectie was bijvoorbeeld makkelijker als je sociaal geaccepteerd werd. Zaken die we nog belangrijk vinden, zoals een gave huid, die mooie bos haren, een smalle taille, en een symmetrisch gezicht duidde op een gezondere vrouw. Aan de andere kant zijn brede schouders, gespierd zijn en een mooie kaaklijn, eigenschappen wat duidde op een gezondere man. Een gezonde partner betekende een gezonde voortplanting en dus een gezonder nageslacht. In de loop der eeuwen zijn er in verschillende culturen eigenschappen geselecteerd die worden gezien als aantrekkelijk. In China staan kleine voeten van vrouwen voor een hogere status. In delen van Afrika worden mollige vrouwen gezien als een vorm van schoonheid, aangezien dat duidt op rijkdom. Op die manier biedt mooi zijn meer voordelen. Je wordt namelijk sneller geaccepteerd in de maatschappij, je hebt meer kans op een succesvolle carrière en je bent sneller een begeerlijke partner. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat mensen sneller vriendelijk zijn tegen een mooi persoon dan een minder mooie persoon en deze dus eerder sociaal worden aanvaard.

Het grootste verschil wat ik zie, is dat in de hedendaagse, westerse maatschappij schoonheid meer samenhangt met het eigen zelfbeeld, dan met bijvoorbeeld sociale acceptatie. We zijn sneller geneigd om make-up te gebruiken om te voldoen aan het perfecte schoonheidsideaal. Sommigen gaan er zelfs voor onder het mes. Een grote factor is wat ik eerder noemde, de media. De media beïnvloedt niet alleen het beeld van wat schoonheid is, ook worden er honderden middelen getoond wat kan bijdragen aan het bereiken van totale perfectie, van reclamespotjes van een mooi model die de nieuwe Maybelline-mascara promoot tot programma’s over mensen die plastische chirurgie ondergaan. Het gaat zelfs zover dat bedrijven als L’Oréal, Maybelline en Rimmel bewust kiezen voor vrouwen die voldoen aan de schoonheidsidealen, jong, mooi, slank en lang in hun promotie, dan een vrouw van dertig met een kilootje meer. De reden is simpel, met het eerstgenoemde bereik je een grotere groep consumenten en dat betekent meer winst.

Al deze zaken overschreeuwen de innerlijke schoonheid. Waarom vinden wij het belangrijker om er van buiten mooier uit te zien dan een goed karakter te hebben? Zou een goed karakter ook niet moeten leiden tot sociale acceptatie en succes? Misschien zou ik de vraag anders moeten stellen: waarom steken we dezelfde energie die we steken in het uiterlijk, niet in het innerlijk? Naar mijn mening is de huidige maatschappij overdreven veel bezig met het uiterlijk. Het uiterlijk is een “label” geworden. We beoordelen mensen veel te snel op het uiterlijk, dan op wie iemand daadwerkelijk is.

Vanuit islamitisch perspectief zijn het hebben van arrogantie en trots door schoonheid slechte karaktereigenschappen. Daarentegen “houdt Allah van schoonheid, want hij is de Schoonste” (Sahieh Muslim). Allah houdt ervan dat de schoonheid van zijn mensen zijn zegeningen reflecteert.  “O Kinderen van Adam! Voorzeker, Wij hebben voor jullie kleding neergezonden om jullie schaamte te bedekken en versierselen. En het kleed van het vrezen (van Allah), is het beste” (Surah al-A’raaf 7:26). Alhoewel het van belang is om er netjes en verzorgd uit te zien te zien, waar de profeet (saws) van hield, is het tevens net zo belangrijk dat de gezichten van de mensen stralen van goedheid naar Allah, de andere mensen en naar onszelf toe. Door middel van godvrezendheid, vrijgevigheid, respect en genade, betrouwbaarheid, vriendelijkheid en andere goede karaktereigenschappen horen wij anderen aan te spreken. Allah zegt ook in een Hadith Qudsi: “Waarlijk, de islam is de godsdienst die mij gezindheid heeft. Een moslim dient vrijgevig te zijn en een goed karakter te bezitten. Probeer hiermee jullie vroomheid te versieren en te sublimeren (Tabrani).

Ten slotte nog een laatste boodschap van de profeet (saws): Een gelovige is niet iemand die anderen bekritiseert, vervloekt, slecht over hen spreekt, onbeschaamd en schaamteloos is jegens hen (Tirmidzie).

Hier kunnen wij allen, moslim of niet lering uit trekken. Beoordeel een ander niet te veel op het uiterlijk, en laat je niet te veel beoordelen om hoe je eruit ziet. Of je nou probeert er zo perfect mogelijk uit te zien, of juist accepteert hoe je eruit ziet of bent, of je nou je schoonheid bedekt met bijvoorbeeld een hoofddoek, het laatste wat telt is een altijd zo mooi mens met een nog mooier innerlijk. Zoals Allah ons vertelt, hij heeft de mens in de meest perfecte vorm geschapen, dus ook jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.