‘You are what you eat’

Ja dames geef het maar toe: iedereen van ons is vaak dankbaar dat wij als vrouwen gebruik kunnen maken van make-up om het een en ander te verbloemen of om ons gezicht er net iets beter uit te laten zien dan hoe we ’s ochtends uit bed stappen. Zelf ga ik de deur niet uit zonder de rode vlekjes op mijn gezicht verstopt te hebben onder een laagje foundation en de pluis in mijn haren getemd te hebben met olie en een stijltang. Maar denken we ook wel eens na over het effect van ons voedingspatroon op het uiterlijk? Door eens goed te kijken naar jouw specifieke problemen en de dingen die je eet en drinkt kan je dat flesje foundation voortaan misschien wel laten staan. Vijf problemen en hoe je die stopt met je voeding.

Probleem 1: Je hebt een hele droge huid. Hierdoor zit je foundation niet mooi en heb je vaak een trekkerig gevoel in je gezicht, vooral als je gedoucht hebt. In de herfst en de winter is het probleem nog erger door de lage temperaturen en koude wind.
Oplossing: Het is eigenlijk heel logisch, je huid mist vocht dus is het goed om te kiezen voor vettige producten. Nee, dit betekent niet dat je nu meteen naar die zak Lays moet grijpen! Ga voor producten met goede vetten zoals vis, kokosolie, avocado en olijfolie. Het kan ook zijn dat je een tekort aan vitamine A en B2 hebt, dus eet vooral producten als yoghurt, kaas, boter en eieren.

Probleem 2: Puistjes alleen een probleem voor tieners? Helaas denkt jouw huid er anders over. Jouw huid is erg vettig en vooral in de T-zone heb je last van acne. De puistjes zijn in feite allemaal kleine ontstekingen en daardoor is je gezicht vaak gevoelig.
Oplossing: Het klinkt misschien tegenstrijdig maar net zoals mensen met een droge huid, heb je ook een tekort aan vitamine A en B2. Daarnaast kan je ervoor kiezen extra producten met zink en B6 te eten zoals noten, zaden en groene groenten. Deze stoffen gaan namelijk ontstekingen tegen en zorgen dus dat een puistje sneller geneest. Drink water zodat je huid gehydrateerd is en de afvalstoffen in je huid kan verwerken. Het is overigens een fabeltje dat je van chocola puistjes krijgt. De hormonen die verantwoordelijk zijn voor puistjes zorgen vaak ook voor de trek in chocola (tijdens de menstruatie), en daarom trekken we vaak de onterechte conclusie dat chocola de boosdoener is.

Probleem 3: Je wilt langer haar, maar het duurt zo lang! Sommige meiden hebben binnen een jaar super lang haar, jij bent er helaas niet een van. Je kan kiezen extensions (iets wat ik zelf ook twee keer heb gedaan), maar deze zijn duur en slecht voor je haar.
Oplossing: Je haar bestaat uit keratine, een stof die door je lichaam wordt aangemaakt met aminozuren uit proteïne. Daarnaast zijn ijzer en vitamine B erg belangrijk om haaruitval tegen te gaan. Kies dus het liefste voor vlees en vis. Ben je net zoals ik vegetariër? Let er dan op dat je deze stoffen binnenkrijgt via eieren, noten, soja en bonen. Eet daarnaast genoeg fruit met vitamine C om de opbouw van collageen te stimuleren dat essentieel is voor de aanmaak van nieuwe haarcellen.

Probleem 4: Je nagels zijn zacht, hebben rare witte vlekjes of zijn gelig en breken snel. Mooie lange nagels zijn er voor jou dus niet bij en je scheurende nagels zijn bovendien pijnlijk.
Oplossing: Selenium en zink zijn echte krachtpatsers voor sterke en gezonde nagels. Je vindt ze in groene groenten, vis, rijst en volkoren brood. Om verkleuring tegen te gaan moet je vooral zorgen voor een extra inname van B12. Tegen het breken van je nagels is extra magnesium ook een goede optie. Je vindt het in melk- en graanproducten en in groenten. Vermijd suiker, alcohol en verzadigde vetten. Deze boosdoeners zorgen juist voor zachte nagels.

Probleem 5:Je hebt last van allerlei nare rode vlekjes op je wangen, neus, voorhoofd en kin, veroorzaakt door problemen met de bloedvaatjes, oftewel rosacea. Denk je dat je hier last van hebt, ga dan vooral even langs je huisarts of dermatoloog voor een goede diagnose zodat je die ellendige vlekjes goed kunt gaan aanpakken!
Oplossing: Dit is een hele vervelende aandoening die je hoogstwaarschijnlijk niet helemaal weg zult krijgen door je voedingspatroon aan te passen, maar je kan het zeker wel verminderen. Vermijd vooral producten die de bloedvaten open zetten. Dit zijn bijvoorbeeld avocado’s, kiwi’s en tomaten met het stofje histamine. En, sorry om jullie teleur te stellen, ook chocola zit vol histamine. Ook het stofje trytofaan dat onder andere in eieren zit zet de bloedvaten open. Het verschilt per persoon welke stof de rosacea verergert, dus probeer gewoon het een en ander uit!

Over het algemeen geldt dus: eet gezond en kies voor genoeg groente, fruit, granen, noten, zaden, vlees(vervangers) en zuivel. Kijk goed wat voor jou van toepassing is en probeer verschillende dingen uit.

Liefst,

Esther

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.