Backstage Expo Maroc 2017 Antwerpen

Zoals ik via social media liet weten, mocht ik onderdeel zijn van de catwalk show op de Expo Maroc 2017 in Antwerpen. Vandaag wil ik met jullie delen hoe dit achter de schermen verloopt.

Al sinds een jaar wilde ik meehelpen met de bruidsjurkenshow maar had geen idee hoe ik in aanraking kon komen met de juiste mensen. Ik heb mijn interesse in elk geval kenbaar gemaakt in mijn omgeving en bij collega-visagisten en modellen. Tot mijn geluk postte 1 van de jurkenverhuurders (Royal Wedding Dresses) een advertentie op social media waarin ze op zoek was naar MUAH’s voor deze expo. Een lief model-vriendin taggde mij hierin, waarna ik het proces in z’n werking zette.

Voordelen:

– Ik wist het ruim van te voren dat ik 1 of 2 modellen zou optutten op zondag 19 maart;

– Mooie bruidsfoto’s met heftige looks ter uitbreiding van mijn portfolio;

– C.V. Building [extra ervaring opgedaan met bruidscatwalk show];

Nadelen:

– Geen vergoeding (m.n. Reiskosten, visagie en haar spullen + diensten komen op eigen rekening);

– Onvoorspelbaar hoe de omstandigheden zijn (per show zijn de opties anders, materialen wel/niet beschikbaar);

– Tijdsdruk (alle modellen moeten op 1 moment klaar zijn).

Omdat ik het dus op TFP-basis zou doen (time for print) en de locatie in Antwerpen was, vond ik het best moeilijk om mezelf positief te houden en zo ver te krijgen ervoor te gaan. Het voelde in eerste instantie dus niet belonend genoeg aan om een behoorlijke reis te maken voor 2 modellen. Ik besloot toen er een leuke trip van te maken: hotel nabij gezocht (VakantieVeilingen) en voor de dag erna 2 uurtjes wellness in Aquatis te Deurne (Aquatis 3, www.aquatis.be). Achteraf gezien was dat een GEWELDIG IDEE en hieronder leg ik uit waarom.

Voorbereiding

Als het op catwalk shows aankomt, zijn mijn leerpunten: sneller werken met kapsels en niet teveel meedragen.

Om meer handigheid te verkrijgen in kapsels, heb ik hulp gezocht in mijn omgeving: mijn collega leende mij haar oefenpop uit en oefende samen; ColorYourFaceUp gaf mij een opfrisles. Beide dames hebben mij meer tips gegeven hoe ik nog sneller klaar kan zijn en wat voor kapsels daarbij handig zijn. Zij hebben echt een baanbrekend verschil gemaakt voor mij als het gaat om de styling van kapsels. Heel erg bedankt Rukiye & Sabiha! Ik heb sinds februari geoefend tot aan de show en hoewel het NOG BETER kan, was ik tevreden met de resultaten.

Compact inpakken klinkt logisch, wie wil er nou meer mee slepen als het ook met minder kan? Maar als MUAH blijf je altijd denken: ” wat als… ‘. Dan eindig je net als mij enkele jaren geleden met 124352718 tassen. Ik begon maandag al met inpakken en alle overbodige dingen eruit halen. Hierdoor zou ik zaterdag alleen mijn kleding hoeven in te pakken.
MAAR zoals altijd wijzigen dingen altijd bij grotere shows. En als MUAH is de enige manier om daarop voorbereid te zijn, je mobiel goed in de gaten te houden. Royal Wedding Dresses had MUAH’s die door omstandigheden uitvielen, waardoor er modellen waren die last-minute een andere visagiste toegewezen kregen. Tot mijn geluk kon ik hierdoor Marilyn opmaken, iets wat al langere tijd op mijn wishlist staat. De laatste keer dat ik haar had opgemaakt was namelijk in 2014!!! Dus nu moest ik 3 i.p.v. 2 modellen opmaken en 1 model die ik eerst zou hebben, werd omgeruild met een ander model.

Uiteindelijk is het mij gelukt om met 2 tassen (1 trolley met make-up en 1 MAC tas met haarspullen) te vertrekken. Ik had mijn camera in mijn handtas en een verlengkabel last minute in mijn auto gegooid. (Gelukkig maar, want anders had ik mijn haarspullen niet kunnen gebruiken.) We vertrokken 07:30 uit huis en kwamen 09:05 aan.

The Day: 19 Maart 2017 09:05 – 21:00 Expo Maroc

Bij aankomst twijfelen mijn man en ik of we wel op de juiste plaats waren aangekomen. We zagen van buiten namelijk geen vlaggen of posters etc. Pas toen we naar binnen liepen, zag ik dat we goed waren. Een aantal visagisten waren al begonnen met de styling. Het eerste wat opviel was de slechte verlichting, kou en kamers van de Styling. Er waren een aantal kamers gemaakt voor ze in een vierkant te omringen met een zwart gordijn. De man die over de regie ging, gaf aan dat ik in 1 van de kamers kon visagisten of anders een tafel kon laten neerzetten voor een andere plek indien ik dat nodig vond. Ik nam plaats in. Van de kamers en startte met het uitstallen van mijn spullen.  Een kwartier later arriveerde mijn model Yosra en kon ik beginnen met make-up en haar. Vanaf dat punt was ik non-stop bezig. Koffie was later pas beschikbaar; heb 16:00 eindelijk een warm kopen koffie kunnen nuttigen.

09:30 – 12:00 Yosra make-up en haar

12:00 – 12:15 Spullen verplaatst I.v.m. Belichting

12:30 – 14:00 Haar Marilyn

14:00 – 14:30 Doorloop podium – geen modellen in de stoel

14:30 – 15:30 Haar Augele

15:30 – 16:30 Make-up Marilyn

16:30 – 17:30 Make-up Augele

17:30 – 18:30 Yosra, Augele en Marilyn haarklemmen eruit, lippen en puntjes op de i.

18:45 – 19:45 Bruidsshow Royal Wedding Dresses

We waren op tijd klaar, maar ik rekende niet op een doorloop waarbij alle modellen weg waren. Het was gemakkelijker geweest als ik constant bezig kon zijn, zodat er minder tijdsdruk zat tussen 17:30 en 19:30.

Afsluiting

In mijn uppie waren 3 modellen veel, maar met hulp van mijn collega-visagiste Ikram is het een gezellige dag geworden met nieuwe kennissen en behoorlijk wat stress in de laatste uren voor de show. Wat er helaas ook speelde, is dat modellen soms ontevreden waren over een onderdeel van hun make-up of haar. Bij mijn modellen was dit gelukkig niet het geval, maar andere modellen van onze Bruidsshow kwamen aan mijn tafel om zichzelf op te knappen met mijn spullen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en jammer. Ik gaf ook aan bij deze modellen dat zij zich konden melden bij hun artist. Dus mijn advies aan medeartiesten is, vraag altijd na of jouw model ook tevreden is het met resultaat?

Ik keek naar de show vanuit het publiek en het podium had een onhandig opstapje. Dit maakte het lopen met een bruidsjurk nog uitdagender. De muziek daarnaast leek zo nu en dan niet synchroon te lopen met de catwalkshow. Qua make-up had ik de handen van de modellen wat meer in acht mogen nemen. Door de koude temperatuur in het gebouw, hadden sommige modellen wat rozige handen. Qua haar was ik tevreden, maar zou ik me nu juist meer dan ooit willen verdiepen in slag leggen.

Na afloop had ik een grote tafel VOL met spullen die ik moest opruimen. Met hulp van manlief en 2 zaklampen is dat gelukt.  Ik vergat mijn make-up short en verlengkabel, maar gelukkig nam Marilyn die mee. Wat meer belichting in de ruimtes backstage zou prettig zijn geweest.

Dit was een uitdagende ervaring erbij, mijn eerste ervaring over de grenzen en ik ben tevreden over het resultaat. Ik moet nog veel leren, maar ‘Growth never stops!’